Uudised

Eesti Teatri Festival DRAAMAKE

02.05.2006
Tiiu Laks, pressiteade

Mängi, inimene!

22. - 27. mai toimub Eesti Teatri Festival DRAAMAKE 2006.

 

Käesoleval aastal esmakordselt toimuv Eesti Teatri Festival DRAAMAKE on justkui suure DRAAMA festivali väiksem vend, mis keskendub laste- ja noorteteatrile.

22. - 27. mai sõidab rahvusvaheline žürii mööda Eestit külastades erinevate teatrite laste- ja noortelavastusi, et anda neile tagasisidet ja selgitada välja parimad. Võistlusprogramm annab hea ülevaate Eesti teatrite laste- ja noortelavastustest, mida on festivalil omavahel konkureerimas 14.

Kõik see kulmineerub 27. mail Tartu kesklinnas, kui linn täitub teatrimaagiaga. Raekoja platsist mööda Rüütli tänavat kuni Jaani kirikuni ja sealt Lutsu Teatrimajani on tänaval mitmeid teatriga seotuid tegevusi. Mitmel pool on põnevad väikelavad ja telgid, kus tehakse teatrit, meisterdatakse, esinevad klounid ja tänavamuusikud ning varuks on ka üllatusi.

Antoniuse õuel saavad lapsed ise teatrit ehitada ja luua, osaledes õhtuse festivali lõpetamise dekoratsioonide valmimises.

Tartus annavad sel päeval külalisetendused Teater NO99, Noorsooteater, VAT Teater ja Nukuteater. Õhtu lõppeb parimate lavastuste välja kuulutamisega ja auhindamisega Antoniuse õues.

"Teatris lihtsalt tuleb käia," leidis DRAAMAKE 2006 peakorraldaja Kaarel Oja. "Eriti tore on seda teha festivalide raames, sest siis tekib publiku ja näitlejate vahel alati suurem klapp. Öeldakse ju, et festivali publik on midagi muud ning see nakatab." Ühelt poolt on laste- ja noorteteatri festival kindlasti mõeldud lastele ja noortele ning ka vanematele, kuid teiselt poolt annab festival olulist tagasisidet ka Eesti teatritele, kes sellest osa võtavad. Pärast etendusi kohtub žürii trupiga, et oma muljeid jagada ning festivali järel ilmub kogumik, mis võtab kõik hinnangud kokku. Käiku läheb ka projekt Kriitikuke, kus noored teatriteaduse tudengid annavad oma ülevaate festivalist.

"Sellist ülevaatlikku laste- ja noorteteatri festivali, nagu seda on nüüd DRAAMAKE, polegi varem Eestis olnud," nentis DRAAMAKEse kunstiline juht Ivar Põllu. "Ometigi võiks ju olla, Eesti laste- ja noorteteater vajab samuti tagasisidet."

Kuigi DRAAMAKE toimub esimest korda, on sellel juba ette olemas väga kindel koht meie teatrifestivalide maastikul. "Siiani pigem segane lasteteatrifestivalide süsteem on alates nüüdsest oluliselt selgem - iga aasta mais toimub lastele ja noortele mõeldud festival," toonitas Kaarel Oja. Tänavu on see DRAAMAKE, järgmine aasta Eesti Nukuteatri poolt korraldatav "Noor Sajand" ning ülejärgmine aasta VAT Teatri poolt korraldatav "NB Festival". Siis jälle sihtasutuse Eesti Teatri Festivali poolt korraldatav DRAAMAKE.