Uudised

DRAAMAKE on DRAAMA väiksem vend

03.05.2006
Ivar Põllu, Postimees

Jälle see teatriaasta?

Jälle mingi festival?

Kas seda juba pole liiga palju?

    

Võib-olla tõesti on liialdus, kuid meile tundub küll, et veel üht festivali on vaja. Sügiseti kohtuvad Tartus üle kahe aasta DRAAMA-l eesti teatri küpseimad viljad, «päristeatrid» n-ö tõsiste tükkidega. Üle kolme aasta toimub nüüdsest DRAAMAKE, ülevaate- ja võistlusfestival teatrikunsti õitele – laste- ja noorteteatrile.

DRAAMAKEst peetakse esimest korda, kuid juba ette on sellel olemas kindel koht teatrifestivalide ilmas.

Kokkuleppe järgi tullakse nüüdsest igal aastal maikuus kokku lastele ja noortele mõeldud teatrifestivalil. Tänavu on see «DRAAMAKE 2006», järgmine aasta Eesti Nukuteatri korraldatav «Noor Sajand» ning ülejärgmine aasta VAT-Teatri korraldatav «NB Festival». Seejärel tuleb sihtasutuse Eesti Teatri Festivali korraldatav «DRAAMAKE 2009».

Kuidas see festival teoks saab ja millega tegeleb?

22.-27. maini sõidab rahvusvaheline žürii mööda Eestit (Tallinn, Jõhvi, Narva, Pärnu, Viljandi, Tartu) ning vaatab erinevate teatrite laste- ja noortelavastusi. Pärast etendusi kohtub žürii trupiga, et oma muljeid jagada, festivali järel ilmub kogumik, mis võtab kõik hinnangud kokku.

Tagasisidet annab ka projekt «Kriitikuke», kus teatriteaduse tudengid teevad ülevaate festivalist ja nähtud lavastustest.

Kõik see kulmineerub 27. mail Tartu kesklinnas, kui seni üpris omaette toimunud festival tuleb teatrisaalist välja. Raekoja platsist mööda Rüütli tänavat kuni Jaani kirikuni ja sealt Lutsu teatrimajani toimub tänavatel nii mõndagi, mida võib siduda sõnadega «mäng» ja «teater».

Tänavale ilmuvad väikelavad ja telgid, kus tehakse teatrit, esinevad klounid ja muusikud ning varuks on ka üllatusi. Antoniuse õuel saavad lapsed ise teatrit ehitada ja luua, aidates valmistada õhtuse festivali lõpudekoratsioone.

Tartus annavad sel päeval külalisetendusi Teater NO99, Noorsooteater, VAT Teater ja Nukuteater. Õhtu lõppedes kuulutatakse Antoniuse õues välja parimad lavastused ja jagatakse auhindu.

Teatritegijad vajavad tagasisidet ja konteksti. Loodetavasti suudab DRAAMAKE seda vajalikul määral anda.